30 Ağustos 2015 Pazar

Wladimir Bartol - Fedailerin Kalesi Alamut


Yurt Kitap-Yayın
512 sayfa
Tür: Tarihi Roman
Puanım: ★★★★★

   Tavsiye üzerine başladığım bir kitap "Fedailerin Kalesi Alamut"... Kitap üzerine ve Alamut Kalesi üzerine biraz araştırma yaptıktan sonra hemen okumaya koyuldum. Açıkçası utanarak söylemeliyim ki tarih hiçbir zaman ilgili ve başarılı olduğum bir alan olmadı bu zamana kadar... :) Kitaba başlarken doğal olarak önyargılarım vardı. Ama bu kitap kesinlikle önyargılarımı kırdı geçti. Daha ilk sayfasından yanıldığımı anladım. Sayfalarını çevirdikçe merakım daha da artarak devam etti. Her sayfası büyük bir zevkle okudum. Doğrusunu söylemek gerekirse bu kadarını beklemiyordum. 

   Kitabımızın içeriğine gelirsek, Hassan bin Sabbah ve 34 yıl boyunca çıkmadığı kalesi Alamut hakkında... Öncelikle Hasan bin Sabbah hakkında birşeyler söylemek istiyorum sizlere. Amacı, civardaki en güçlü, en kuvvetli erkekleri seçip onları ağır eğitimlere tabi tutup kendisi ve İsmaili savaşı uğruna gözünü kırpmadan canını verecek fedailer yetiştirmek. Alamut kalesinin arkasında yarattığı cenneti, haşhaşın da etkisiyle fedailere gösterip; onları cennetin anahtarlarının Allah tarafından kendisine verildiğini ve istediğini oraya gönderme yetkisine sahip olduğuna ikna etmiştir. Bu sayede ona koşulsuz güvenen fedailerden canlı bir silah yaratmıştır. Cennete, cennetteki kara gözlü hurilere ve altın kaplarda sunulan yiyeceklerin, şarapların büyüsüne kapılan fedailer ise Hassan için gözlerini kırpmadan canlarını vermeye hazırdırlar.

   Kitabı okurken Hassan'ın keskin zekası sizi hayrete düşürecek ve hatta korkutacak. Çünkü ben planladıkları karşısında hayrete düşmekten kendimi alamadım. Hassan'ın zekasının yazarın usta kalemi ile birleştiğinde ortaya nasıl bir şey çıktığını az çok tahmin edebiliyorsunuzdur. Büyük bir merakla başladığınız bu kitabı hemen bitirmek isteyeceksiniz.

   Wladimir Bartol tarafından yazılan kitap pek çok iyi eser gibi yayımlandığı zamanda maalesef pek ilgi görmemiş hatta el altından satılacak kadar tehlikeli bir kitap olarak kabul edilmiş bir süre. Ama günümüzde kitabın hak ettiği değeri bulduğunu düşünüyorum, çünkü -çok bilindik bir eser olmamasına rağmen- kitap, okuyanların tamamından olumlu dönütler almış. Sizin de beğeneceğinizden hiç şüphem yok sevgili okurlar.

    Kitapla ve sevgiyle kalın... ☺

                Altını Çizdiklerim:

       Kitleler her zaman böyledir. Belirsizlikten her zaman korkarlar, bu yüzden açık bir yalanı ulaşılmaz gerçeklere yeğ tutarlar.

      Korkak bin kere, cesur bir kere ölür.


      Kör bir insan için çiçek açan bir bahçenin en güzel renkleri ne ifade eder? Sağırlar bülbülün şakımasını işitemezler. Bir bakirenin büyüsü bir hadımı etkileyemez. Ve aptallar dünyanın tüm bilgelikleri ile alay ederler.


      -Çok düşünmeme neden oluyorsun İbni Sabbah.

           -Bir kadın düşünmeye başladı mı tehlikeli oluyor demektir.

      Ciddiye alınması istenen bir zafer için, ciddiye alınacak düşmanlar gereklidir.


      Dünyadaki en garip yaratık hiç şüphesiz insanoğlu. Bir kartal gibi uçmak istiyor ama kanatları yok. Bir aslan kadar kuvvetli olmak istiyor ama pençeleri yok. Onu ne kadar noksan yaratmışsın ey Tanrı! Üstüne üstlük bir de onu cezalandırmak için noksanlarını idrak etme yeteneğini de vermişsin.

 
     ✻ Geçmişi rahat bırakalım, onu hiç kimse elimizden alamaz.

     ✻ Biliyoruz ki bizler, görünen gerçeklerin çok küçük bir noktasının efendisi ve sonsuz büyüklükteki bilinmeyenin kölesiyiz.


     ✻ Belki de bu duyguyu tatmaman senin için daha iyidir. Bu aşk, aynı anda hem cennet hem de cehennem...


4 yorum:

  1. Ben de bu kitabı okumayı istiyorum ama bir türlü sıra gelmedi. :) Bu yorumdan sonra öne alsam iyi olacak. Ben, Amin Maalouf'un Semerkant'ı okumuştum. O kitapta Hasan Sabbah geçiyor ama Ömer Hayyam'ı merkez olan bir kitap. Oradan bir merak vardı. Semerkant'ı da eğer okumadıysanız öneririm. :)

    YanıtlaSil
  2. Semerkant'ın da aynı konuyu işlediğini duymuştum. Alamut da tam tersi, Ömer Hayyam da geçiyor hikayede ama Hassan Sabbah'ı konu alan bir kitap :) İkisinin arkadaş olduklarını düşünürsek, isimlerinin sık sık bir arada geçmesi kaçınılmaz. En kısa zamanda onu da okumayı düşünüyorum, önerin için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Bu kitabı ben de okumayı çok istiyorum. Elimde Semerkant da var ama araya başka kitaplar girdiği için sıra henüz onlara gelmedi. Kiminle konuşsam kitapla ilgili olumlu yorumu oluyor. Benim de merakım artıyor.

    Bir de blog yazınız bana çok küçük geldi. Okurken zorlandım. Harfleri biraz daha büyütmelisiniz bence. Sadece bir öneri :-)

    YanıtlaSil
  4. Bu kitabın adının geçtiği her yerde Semerkant'ı da görüyorum, en kısa zamanda onu da okumayı planlıyorum.

    Önerinizi dikkate alacağız, çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil