24 Haziran 2015 Çarşamba

Helene Wecker - Golem ve Cin


Golem ve Cin
Helene Wecker
Doğan Kitap
638 sayfa
Puanım: ★★★★★

Merhaba oburokurlar !
Yaz tatili geldi bizim de oburluğumuz iyice arttı kitaplara karşı.
Yeni yorumum başlıktan da anlaşılacağı üzere Golem ve Cin hakkında. Golem ve Cin benim uzun zamandır merak ettiğim bir kitaptı. Yorumlarını okur, ne zaman kitapçıya gitsem illa ki göz atardım. Sonunda yakın zamanda kitapyurdunda yapılan Doğan Kitap kampanyasıyla almış oldum.

Kitap geldiğinde inanılmaz heyecanlandım ama ödevler, sunumlar derken ancak okuyabildim. Keşke daha önce alıp okusaydım diyorum şimdi. Boyutu (kendisi 638 sayfa) sizi korkutmasın kendini öyle bir okutuyor ki zaten elinizden bırakabilseniz de aklınızdan çıkmıyor.
Kitabımızın iki baş karakteri de insan değil. Elimizde 1 Golem ve 1 Cin var ki bu ikisi tamamıyla zıt karakterler. Golem Yahudilere özgü, sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılamak, itaat ve hizmet etmek için kilden yaratılan iradesiz bir varlık. Fakat bizim Golem tabii ki biraz farklı evet onun da bir sahibe ihtiyacı var ama kendince bir hayat yaşayabilecek bir zekaya ve iradeye sahip. Cin de zaten bildiğimiz Müslümanlıktaki Cin; görünmez ve ateşten yaratılmış. Ama öyle korkunç pek de bir yanı yok. Meraklı, uçarı bir tip kendisi.
Bu ikisi 1800'lerde, hiç de ait olmadıkları yerlerde dımdızlak kalıyorlar. Sahipsiz, korunmasız, kimsesiz. Bu hikaye de onların yolculuğu hakkında. Kendilerini, çevrelerini, insanlığı tanıma yolculukları pek de sakin geçmiyor. Daha fazla konuşup spoiler vermek istemiyorum çünkü bu kitabı yeterince anlatmak neredeyse imkansız. O kadar çok ayrıntı o kadar çok bağlanması gereken olay var ki...
Diyeceğim şu ki:
Eğlenceli bir masala tanık olmak, sevgi dolu, meraklı ve cesur bu karakterleri tanımak isterseniz kesinlikle alın, okuyun!


Birkaç küçük alıntı ;
  "Kaçırdığın bir nokta var, o da yalnızlık. Etrafımız ne kadar kalabalık olursa olsun hepimiz öyle ya da böyle yalnız varlıklarız."
" İmkanın varsa mutlu olmak için çaba göstermelisin."
" İnsanların bir anlık arzuları olabilir ama içlerindeki büyük bir parça, daha sonra bu isteği reddeder. İnsanları düşünceleriyle değil, hareketleriyle değerlendirmeyi öğren."

2 yorum:

  1. Instagram hesabınızda gördüm hesabınızı. Benimde blogum var bende yeni sayılırım ^-^ Bir de alıntılar çok hoşuma gitti ^-^

    YanıtlaSil
  2. Hoşgeldiniz o zaman hemen bakıyorum bloğunuza, teşekkürler :3 :)

    YanıtlaSil