8 Mart 2015 Pazar

Ursula K. Le Guin - Yerdeniz Büyücüsü


Puanım: ★★★★☆

Fantastik severlerin kaçırmaması gereken bir kitap Yerdeniz Büyücüsü. Yerdeniz Üçlemesi'nin (ki bu üçleme daha sonra 6'lama (?) olarak tamamlanıyor.) ilk kitabı. Fantastik, derinlemesine inceleyecek kadar çok okumadığım bir tür bu yüzden belki yorumum biraz yüzeysel kalabilir.Yine de yardımcı olabilirim umuduyla söylemek istediğim bir şeyler var.


Okuduğum ilk Le Guin kitabı, fakat bu yıl için belirlediğim okunacaklar listemde adı çok geçiyor Le Guin'in. Belki onları da yazabilirim. Yerdeniz Büyücüsü'ne gelecek olursak kendisi katıksız, etkileyici ve düşündürücü bir büyülü dünya. Yazarın da dediği gibi konusu; büyümek. Baş karakterimizin var oluşundan, kendini arayışından, içindeki fırtınalara kadar devam eden macera dolu bir serüven bu kitap. Biz de bu serüvende ona kimi yerde sinirlenerek, kimi yerde üzülerek, kimi yerde ise gururla eşlik ediyoruz. Gençlik heyecanlarını, kendini ispat çabalarını görünce bazen kendi anılarımızı hatırlıyoruz. İçinde verdiği savaşı, gayet iyi anlıyoruz.

Büyü dünyasının iyi yönlerinin yanında, kötü yönleri de var bu kitapta. Ejderhalar, bilinmeyen soyut yaratıklar, belki de kişinin kendi benliği bile birer tehdit büyücüler için. Büyücülüğe hemen hemen yeni başlamış olan baş karakterimiz de bu tehditlerle yüzleşiyor, peki nasıl sonuçlanıyor bu yüzleşmeler? O da kitapta saklı kalsın.

Serinin diğer kitaplarını da okumak için can atıyorum, yazarın üslubu ve kitabın özentilikten uzak konusu beni kendine çekiyor. Umarım siz de okur, beğenirsiniz.

Altı çizilesi yerler:

"Duyabilmek için susmak gerekir."

"Sır diye bir şey yok. Varolan bütün güçler, kaynağında ve sonunda tektir, bence. Yıllar ve uzaklıklar, yıldızlar ve mumlar, su ve rüzgar ve büyücülük, insanoğlunun elindeki yetenek ve ağacın kökündeki bilgelik: Hepsi yıldızlar tarafından yavaş yavaş söylenen muazzam bir sözcüğün heceleridir. Bundan başka güç yoktur."


"Ben bir şey anlamıyorum; hem ağabeyim hem de sen çok kudretli büyücülersiniz; elinizi sallayıp bir iki söz mırıldanıyorsunuz, iş oluyor. O zaman neden acıkıyorsunuz? Denizdeyken, yemek zamanı gelince, neden "Kıymalı Börek!" deyip ortaya çıkınca onu yemiyorsunuz?"


not: Metis yayınları 2012 yılında 6 kitabı tek ciltte birleştirerek harika bir iş yapmış, isterseniz inceleyebilirsiniz. Yok ben tek tek okumak isterim derseniz de devam kitaplarının ismi şu şekilde; Atuan Mezarları, En Uzak Sahil, Tehanu, Yerdeniz Öyküleri ve Öteki Rüzgar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder