16 Ocak 2015 Cuma

İnci Aral - Kendi Gecesinde


Kendi Gecesinde
İnci Aral
Kırmızı Kedi Yayınevi
360 sayfa
Puanım: ★★★☆☆

Severek okuduğum yazarlardan olan İnci Aral’ın bu yeni kitabını büyük bir beklentiyle ve heyecanla karşıladım. Tanıtımı, kapağı ve değindiği konular beni meraklandırmıştı. Ama ne yazık ki önceki kitaplarından aldığım tadı, bunda bulamadım. Nedenlerine değinmeden önce biraz kitaptan bahsedeyim.
Kendi Gecesinde;  kendi yolunu çizmeye, kendini bulmaya çalışan, hayatına giren birçok kadın ve erkekle büyüyen ve olgunlaşan Hayali’nin hikayesi. Kitabın tanıtımında şöyle diyor Hayali ve hayat serüvenini anlatmaya koyuluyor;
"Dinle Kara; sana sahilimi, sahillerimi, hayaletlerimi anlatacağım. Bir Doğu şehrinin soğuk hastanesindeki gece nöbetlerini, dağ eteklerindeki pusulardan getirilen parçalanmış genç bedenleri, narin sevgilim Dilda'yı. Aşklarımı, aşksız kalmalarımı, bütün mahrem, muhteşem ya da sefil, yıkım ve umut dolu anlarımı ve zamanla nasıl kirlenip çürüyerek kötü birine dönüşmüş olduğumu."
                Bu kitabı çok sevebilirdim, diğer İnci Aral kitaplarım gibi ipek mendillere sarıp saklayabilirdim kitaplığımın en güzel köşesinde. Ama olmadı, bir türlü barışamadık. Benim Aral’ı sevme nedenlerim, kitaplarındaki o Türk filmi vari olay kurgusu ve masum, başından türlü trajik olaylar geçen kadın karakterleridir. O kadın karakterler ki elbet toparlanıp, dimdik ayakta durmayı çok iyi bilirler. Fakat Kendi Gecesinde bana ikisini de veremedi.
                Baş karakterimiz Hayali’nin babasının gölgesinde kalma korkusu ruhunu o kadar çok sarmıştı ki kabuğunu kırıp da bir türlü kendini gösteremedi. Bu yüzden de hayatını hiçbir zaman tamamlanmayan uğraşlarla, aşksız ve tutkusuz beraberliklerle ve tabii ki türlü ukalalıklarla geçirdi. O aradığım toparlanma ve kendine çeki düzen verme evresi de açıkçası beni çok etkilemedi. Bir diğer konu ise bence İnci Aral’ın kaş yapayım derken göz çıkarmış olmasıdır ki bu aslında daha geçerli bir “tatmin olmama” nedeni.
                Farklı cinsel tercihleri olan bireylerin genellikle toplumdan soyutladığı ülkemizde, bu kişilerin yaşadığı zorlukları, hayatlarının iç yüzünün nasıl olduğunu bence gerçekten başarılı bir şekilde aktarmış İnci Aral. Kimsenin yargılanmaması gerektiğinin, herkesin eşit derecede insan olduğunun ve kişinin hemcinsinden hoşlanmasının abes bir şey olmadığının arkasında durmuş. Buraya kadar her şey harika. Peki ya hepimiz eşitiz tadında yazılan bu kitap, niye toplumun bazı kesimlerini aşırı ahlakçı, tutucu gibi kalıplarla etiketlemiş buna bir anlam veremedim. Farkındalık yaratmak, farklılığın insanın özünde olduğunu aşılamak için neden illa ki bir tarafın yerilmesi gerektiğini pek kavrayamadım.
                Bu yönleriyle bana aradığımı veremeyen bir kitap oldu Kendi Gecesinde fakat bağ kurduğum, yakın bir dostummuş gibi hissettiğim karakterler de yok değil. Bu eleştirilerin ötesinde bana yeni arkadaşlar katmış, dil kullanımı ve cümleleriyle ufkumu genişletmiş belki biraz da melankoliye sürüklemiş bu kitap bir şansı hak ediyor sanırım. Ben derim ki yine de alın okuyun belki yeni bir arkadaş edinirsiniz


   İsterseniz, beni etkileyen İnci Aral dokunuşlarını paylaşayım ve tatlı sözlerle bitirmiş olalım.
 “Yaşandığı anda üzerinde durulmamış ya da yüz yüze söylenmemiş duygular cam parçaları gibi saçılırdı yatağıma ve kıpırdandıkça acıtırlardı tenimi.” “Becerebildiğim tek şey geceler boyu derimi yüzmek ve altında ne olduğunu görmeye çalışmak.”  
"Belki de hepimizin hayatı olmayacak hayallerden, kısacık tatlı anlardan ya da tek bir anlamsız hatadan başka bir şey değil. Ama geri dönmeyiz. Kişi ne geçmişini silmeyi ne de olası geleceğine isyan etmeyi becerebiliyor.”  
“Sürgün uzaklarda mıdır her zaman? Hayır, insan önce kendinden, kendi içinden sürülüyor.”  
“Biliyorsun Kara, hiç kimse olduğunu sandığı kişi değildir. Az çok doğru, daha çok da yanlış görüşler ediniriz hakkımızda ve hep yabancıdır yüzümüz aynalarda.”

4 yorum:

  1. Merhaba ! İnci Aral'ın bu kitabını bende yeni bitirdim ve yorumlara bakarken bloguna rastladım :) Bende yorum yazacağım bu kitapla alakalı :)

    YanıtlaSil
  2. Merhaba ! İnci Aral'ın bu kitabını bende yeni bitirdim ve yorumlara bakarken bloguna rastladım :) Bende yorum yazacağım bu kitapla alakalı :)

    YanıtlaSil
  3. Umarım siz beğenmişsinizdir ben diğer kitaplarına göre biraz farklı buldum, yorumunuzu bekliyorum takipteyim :)

    YanıtlaSil
  4. Ben ilk kez İnci aral kitabı okudum, aslında çok zor okudum diyeyim. Hikaye çok bunalımı geldi, sevemedim açıkçası.

    YanıtlaSil